INSEGLING

  • Klicka för större bild.
  • Klicka för större bild.
  • Klicka för större bild.

Beskrivning

Generellt
Halmstad ligger i norra delen av Laholms-bukten.
Under medeltiden var Halmstad västkustens största stad. Nu har den runt 70 000 invånare. Halmstads slott som ligger mitt emot BK Najadens hamn byggdes av den danske kungen Christian IV, men föll snart i svenska händer.
Halmstad är också känd för sina skulpturer. Först och främst kan nämnas fontänerna "Europa och tjuren" på Stora torg, "Kungamötet" vid rådhuset till minne av mötet mellan Christian IV och Gustav Vasa, och "Kvinnohuvud" av Picasso på Nissans ostsida, installerad med hjälp av den norske konstnären Carl Nesjar på uppdrag av Picasso.
Området runt Storgatan har flest butiker, och här är det självklart gott om restauranger, barer och kaféer.
Staden är mycket cykelvänlig med ett bra cykelvägnät.
Ungefär 1,7 kilometer nordväst om BK Najadens hamn ligger Galgberget som en gång i tiden var stadens avrättningsplats. Nu är denna ett naturområde med bokskog, lekplats, motionsstigar och Friluftsmuseet Hallandsgården. Utsiktstornet på Galgberget ger dig en bra översikt över staden. De minsta kan lockas av Halmstad Arena Bad som är ett stort bad med olika bassängtyper, kaféer och aktiviteter och ligger 2,1 kilometer öster om hamnen.
Om du vill spela golf är du också på rätt ställe. Halmstad kallas för Sveriges golfhuvudstad och har 12 olika banor av hög kvalité.
Närmaste mataffär ligger nordväst om Stora torg, 800 meter från BK Najadens hamn.


Maritimt
Inseglingen till Halmstad sker via en utmärkt ränna med 11 meters djup, som också används av nyttotrafiken. Ytterst i yrkeshamnen ligger en lång pir med en fyr på nocken (Fl (2) WRG). På dagen är den 73 meter höga silon i yrkeshamnen ett tydligt landmärke.

Helt centralt, en bit upp i Nissan, ligger BK Najadens hamn som du ser på bilderna ovan. Här är det bara cirka 600 meter till centrum med restauranger, butiker, tåg och buss. Lediga platser är grönskyltade och du förtöjer mellan Y-bommar, alternativt längs med kaj.
På kajen finns el och vatten och i klubbhuset, som ligger i anslutning till hamnen, finns en servering samt toalett, dusch- och tvättutrymmen.
Var uppmärksam på utåtgående ström i ån när du ska lägga till.